Україна може стати першою країною, де не буде готівки

Українська влада заявила, що хоче заборонити в країні готівку. На цю новину вже відреагували в НБУ – перший заступник глави відомств Катерина Рожкова запевнила, що банківська система до такого кроку готова. Про це пише "Фокус".

Термінал "ПриватБанку". Фото: скріншот YouTube-відео.
Термінал "ПриватБанку". Фото: скріншот YouTube-відео.

"Технології сьогодні дозволяють, умовно кажучи, навіть на ринку перекинути гроші з картки на картку або розрахуватися через вбудований у телефон розрахунковий апарат. Банківська система з погляду технології, інклюзії та безперервності до цього готова", - заявила чиновниця.

Проте нині немає жодної країни, де повністю заборонено використання готівки.

Це міра, яка, звісно, ​​може значно скоротити нелегальний оборот коштів, оскільки всі банківські перекази може бути відстежені.

Однак, корупціонери можуть вдатися до використання валюти інших держав, включаючи долари, або навіть криптовалюти.

"Навіть у Швеції є готівка, хоча в обігу вона становить 0,5% від грошової маси. Інша справа - кардинально скоротити частку готівки в грошовому агрегаті М1 - це вся готівкова та безготівкова гривня. У нас частка готівки в М1 коливається на рівні 40-50%, у Грузії та Чехії близько 15-20%, у Швеції близько 0,5%. Ми за цим показником ближче до Росії, ніж до ЄС. З цим потрібно справді щось робити", – каже колишній член Ради. НБУ Віталій Шапран.

Якщо готівку буде скасовано, українцям доведеться використовувати карти, смартфони та інші електронні засоби для проведення платежів.

За словами Шапрана, основна проблема з готівкою не пов'язана з корупційними ризиками. Фактично, паперові гроші та монети коштують державі дорого. Значні суми гривень витрачаються на обслуговування, транспортування, охорону, перерахунок, виготовлення та сортування грошової маси.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що НБУ погрожував штрафами банкам та обмінникам за відмову обмінювати клієнтам долари.

Також ми писали, що НБУ запровадив для політиків окремі правила переказу грошей.

Нагадуємо, що експерти спрогнозували курс валют цього тижня.