Раді рекомендують підтримати законопроект щодо запровадження платних послуг у СІЗО

12:00, 5 квітня 2023
Передбачається залучення Нацгвардії до припинення групових протиправних дій засуджених у колонії, а також надання платних послуг у СІЗО.
Раді рекомендують підтримати законопроект щодо запровадження платних послуг у СІЗО
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №8292 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування установ виконання покарань та установ попереднього ув'язнення в умовах воєнного часу, яким пропонується дозволити залучати підрозділи Нацгвардії для припинення втеч, бунтів та інших протиправних дій засуджених у колоніях, а також запровадити платні послуги у СІЗО 

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 105 Кримінально-виконавчого кодексу(Режим особливих умов у колоніях) та встановити, що для припинення групових протиправних дій засуджених та ліквідації їх наслідків за рішенням керівника центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, або керівника його територіального органу використовуються сили і засоби колонії, органів і установ виконання покарань, а в разі потреби з дозволу Міністра внутрішніх справ України, Голови Національної поліції, керівника територіального органу Національної поліції, командувача Національної гвардії України, керівника оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України – органів і підрозділів Національної поліції, з’єднань, військових частин Національної гвардії України. У попередній редакції статті передбачалося залучення щонайбільше підрозділів Нацполіції

Про запровадження режиму особливих умов в установах виконання покарань невідкладно інформується міністр юстиції.

Також пропонується внести зміни до закону про попереднє ув’язнення та передбачити, що «за наявності технічної можливості у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України можуть облаштовуватися камери з поліпшеними умовами тримання».

Надання особам, взятим під варту, платних послуг із забезпечення поліпшених умов тримання здійснюється на добровільній основі. Оплата таких послуг здійснюється особою, взятою під варту, або іншими особами за власний рахунок. Тобто за бажанням в’язням СІЗО можуть надаватися платні послуги.

Порядок надання особам, взятим під варту, платних послуг із забезпечення поліпшених умов тримання, а також перелік таких послуг, визначається центральним органом виконавчої  влади, що забезпечує формування державної політики у сфері виконання кримінальних покарань.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», трьох співробітників Херсонського СІЗО підозрюють у держзраді.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду