Рада підтримала законопроєкт про створення у 2024 році Фонду сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю

17:06, 30 травня 2023
Пропонується створити спеціальний фонд держбюджету, який буде наповнюватися за рахунок внесків роботодавців та використовуватися на реалізацію заходів із працевлаштування осіб з інвалідністю, їхнього навчання.
Рада підтримала законопроєкт про створення у 2024 році Фонду сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фото: naiu.org.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5344-д про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю, яким пропонується створити Фонд сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю з 2024 року.

Законопроєктом передбачається створення спеціального фонду державного бюджету, кошти якого будуть використовуватися на реалізацію заходів із працевлаштування осіб з інвалідністю, їхнього навчання. Йдеться, серед іншого, про компенсацію роботодавцям на організацію професійного навчання працівників – осіб з інвалідністю.

Наповнюватися фонд буде за рахунок внесків роботодавців. У порівнянні з редакцією першого читання пропонується розширити перелік роботодавців, які мають сплачувати внески (внески мають сплачувати роботодавці, які використовують працю щонайменше 8 працівників(було 25). Також фонд буде наповнюватися за рахунок штрафів за несплату цих внесків чи порушення порядку їхньої сплати, благодійних внесків та інших надходжень, що не заборонені законодавством.

Водночас для платників внеску залишається норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової кількості штатних працівників з розрахунку повного робочого часу.

Розмір внеску буде диференційованим та залежатиме від кількості працевлаштованих осіб. У період воєнного стану працедавці отримають 50% знижку.

Крім цього пропонується встановити відповідальність роботодавця за нецільове використання коштів фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у подвійному розмірі від суми коштів, які були використані не за цільовим призначенням.

Водночас передбачені податкові пільги для підприємців, що працюють щонайменше протягом року та в штаті яких перебуває  50% від загальної кількості зайнятих осіб з інвалідністю або рівень зайнятості осіб з інвалідністю 1 чи 2 груп по зору та внаслідок інтелектуальних та психічних порушень становить щонайменше 30% від загальної кількості зайнятих осіб, а заробітна платна осіб з інвалідністю перевищує мінімальну.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Мінсоцполітики пояснили, чи може розраховувати на субсидію людина, яка втратила роботу у період дії воєнного стану.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду